Het 65e bericht uit Canada: Verslag van etappe #37

Gepubliceerd op 9 juni 2015 om 17:54

Dinsdag, 9 juni 2015

Het is nog niet zo lang geleden dat Michael sneeuw, ijs en kou meldde. Nu is het regen, onweer en warmte:

"Gisteravond begon het in de verte te onweren en dat kwam heel snel dichterbij. Om 12:00 uur barste het geweld los en wat was ik blij dat ik in een motel slaap. De wind zet aan en het giet van de lucht. De bliksem is wit en paars omrand en nu heel dichtbij. Ik schrik een paar keer wakker van een paar forse klappen!

Als mijn alarm gaat om 7:00 uur en ik voel mij nog moe. Toch ik wil vroeg weg en ga douchen. Als ik daarna mijn fiets buiten zet, terwijl mijn deur open staat, komt Dave langs. Hij stelt voor om vandaag misschien een U-Haul auto te huren om een stuk met de auto te doen, omdat de wind vandaag echt hard zal zijn. Hij ziet het niet zitten, maar geeft ook aan dat het voor mij zwaar zal zijn.

Tijdens ontbijt bij A&W (ondertussen onze favoriete plek) zetten wij de zaken op een rijtje. Vandaag fietsen zal heel zwaar zijn. Veel wind en hoge temperaturen. Het zal zelfs lastig zijn om Whitewood te bereiken. Een rustdag hier kost ons ieder nog eens $42 als wij mazzel hebben. Een auto huren en dan ongeveer de dagafstand met een truck doen, is goedkoper en brengt ons dichter bij Regina. Dit lijkt ons het beste, omdat in die regio morgen de wind ook nog eens minder hard is dan hier.

Wij voelen ons alledrie niet helemaal comfortabel met een stuk overslaan. Toch regelen wij het en gaan naar de plaats waar wij de truck moeten oppikken. Wij laten onze bagage nog in het motel en als wij bij het U-Haul station aankomen, waait het al fors. In eerste instantie lijkt er niemand te zijn, maar na een telefoontje met U-Haul Canada krijgen weijeen nummer waar wij iemand kunnen bereiken.

uhaultruck2.jpg

De dame die ons helpt, geeft ons $40 korting en vindt het verstandig dat wij vandaag niet fietsen. Het is niet normaal hoe hard het nu waait en het is gevaarlijk langs de weg. Even later gaan wij in de truck naar het motel om de spullen op te halen.

uhaultruck3.jpg

Als we gaan rijden moet er eigenlijk iemand in het laadruim omdat er maar twee man voorin mogen. Sann geeft aan dat hij dat wel wil en we maken afspraken met klopsignalen en laten het licht in de laadruimte aan.

uhaultruck-1.jpg

Wij rijden eerst nog langs de KFC voor wat drinken voor onderweg en dan de snelweg op. De wind heeft ook grip op deze truck. Dave en ik kijken elkaar een paar keer aan als wij merken hoe veel effect de wind op de truck heeft. Zelfs de plassen water in het landschap hebben schuimkoppen op het water. Wij reizen echt de verkeerde kant uit...

Mijn gedachten dwalen af met de vraag waarom ik mij in dit gedeelte van Canada niet geheel comfortabel voel. Het is zo inmens groot en je hebt het gevoel alsof het oneindig is. Als er iets is, sta je echt in de middle of nowhere. Het is dan ook dat ik mij daarin oncomfortabel voel. De plaatsen op de route blijken soms ook nog eens kilometers ver van de HW te liggen en hebben soms totaal geen faciliteiten. Dat maakt dat je zomaar zonder water eten kan komen te zitten. Dave weet gelukkig hier met zijn telefoon goed inzicht in te krijgen. Ik heb geen internet op mijn telefoon of laptop hier en moet mij echt goed voorbereiden als ik dat alleen zou moeten doen.

Ineens horen we geklop en stoppen de truck om te kijken hoe het met Sann is. Hij schrikt wakker, want hij bleek gewoon heerlijk te liggen slapen op een matje in zijn slaapzak. Niet te geloven!

Wij rijden verder en komen rond 13:00 uur aan in Grenfille, waar wij de truck weer inleveren. Er blijkt niemand te zijn en wij bellen weer met de dame in Moosomin die ons eerder hielp. Wij kunnen de sleutels onder de dekens in het midden van de cabine achterlaten. Het is haar verantwoordelijkheid.

camping.jpg

Wij hebben eerder onderweg een camping gezien en gaan daar naar toe. We plaatsen onze tenten en nemen een rustdag, want er staat echt te veel wind om te fietsen. Wij moeten nog een heel stuk over de open vlakte en zullen nog heel veel wind moeten trotseren. Toch is de combinatie met de hitte wel een heel gevaarlijke. Uitdroging gaat snel. Onderweg hoorden wij in de truck op de radio dat Moosomin een water tekort heeft, omdat door de hitte de waterzuivering een achterstand heeft opgelopen. Het is echt een tocht door Canada, waarin het weer dit jaar bijzonderheden kent...

eten.jpg

Later op de avond komt ene Amy de camping oprijden. Zij is in Victoria BC gestart en fietst naar Newfoundland... alleen. Zij had een goede dag met de wind in de rug. Wij hebben een leuk gesprek en zij besluit bij ons te komen staan. Wij gaan nog wat boodschappen doen in het dorpje en daarna eten koken. Ik op mijn stoof en Dave op de BBQ met hout. Het eten was heerlijk en na het afwassen en schrijven van mijn blog, gauw de tent in... Muggen!

Morgen willen de mannen naar Regina fietsen. Dat is 130 km... en dat ga ik niet doen! Ik zie wel wat ik kan..."

 

Han Schomakers, editor

Reactie plaatsen

Reacties

Jackie
9 jaar geleden

Wel.....wat jij daar te kort heeben,heeft Perth in overvloed...68 mm regen in 36 uur....het is oneerlijk verdeeld....ook hier in Canada!Leuke fietstocht zo,met zo'n Uhaul bus-:)maar je hebt gelijk......bij twijfel noiit inhalen hebben ze me geleerd!De betekenis van " soort zoekt soirt" klopt wel he.....weer een fietser aangesloten....althans voir nu!Veel plezier met zn allen....stay safe!( o,eh......dank,veel dank voor het plaatsen van de link naar Oving Estate!Dubbel nog wel-:) )!
Lieve groet uit Perth.

Ida
9 jaar geleden

Ik vond al dat jullie in een paar uur tijd wel heel erg veel km's hadden gereden en dacht meteen al aan autovervoer. En wat Regina betreft: LUISTER VOORAL GOED NAAR JE LICHAAM! Bij twijfel onderweg NIET DOEN. Willen die jongens dat wel: "laat die dan maar dorsen".
Veel geluk met de volgende rit.

Ron
9 jaar geleden

Hoi Michael, je doet er verstandig aan om geen 130km te fietsen. Als de mannen dat wel willen, lekker laten gaan. Pak goed je rust, er komen nog zware etappes genoeg. Succes met je rit

Henriëtte
9 jaar geleden

Fijn dat Dave je wat geregel met het zoeken naar onderkomen uit handen kan nemen.

Han
9 jaar geleden

Ik lees ???? voorlopig dat je duidelijk genoeg op je eigen netvlies hebt wat je prioriteiten zijn. Ik denk dat het helemaal goed gaat komen....

Ria Dijkstra
9 jaar geleden

Hallo Michael ik heb net gehoord, Dat KICK geslaagd is.en dat hji jou
meteen ging bellen, wat was die schat blji enEllen ook.en de opa, s en
oma, s zjin ook blji en ontroerd.wat een kanjer is het toch.dat is voor jou nu een geweldig bericht wat zal jii trots op je zoon zjin.
ik hoop dat je verdere reis goed zal verlopen pas op je ljif.we denken
aan je.liefs van ons Bonne en Ria.

Inge
9 jaar geleden

Hi Michael, wat fantastisch dat Kick geslaagd is! Nog een paar weken en dan zijn jullie weer heerlijk samen! Good Luck xx

Ida
9 jaar geleden

HI MICHAEL, GEFELICITEERD MET HET SLAGEN VAN KICK. HEEFT ÍE TOCH MAAR FF MOOI GEDAAN!