Het 52e bericht uit Canada: Verslag van etappe #28

Gepubliceerd op 28 mei 2015 om 14:49

Donderdag, 28 mei 2015

Gisteren was voor Michael een rustdag en werd er geen geen etappe verreden. Vandaag gaat hij weer verder. Michael komt uiteraard weer de nodige mensen tegen:

"Ik ben voor mijn alarm wakker en ga eerst ontbijten. Na het ontbijt pak ik snel mijn spullen. Ik rij om 8:30 uur het dorp uit.

schreiberdownthere.jpg

Direct breekt het echte klimwerk weer aan en het gaat mij niet slecht af. Het weer is prachtig, maar het is nog fris. Ik geniet van het mooie weer en de omgeving. De beren zijn weer een beetje uit mijn hoofd en dat maakt het fietsen een stuk aantrekkelijker.

dekaaidiemedewegwijst.jpg

Na de eerste lange klim en afdaling kom ik in Pays Plat, een First Nation dorp. De kraai is er weer! Het is net of hij mij de weg wijst. Echt, ik heb er vaker over geschreven, het barst hier van de kraaien. Alleen lukte het mij steeds niet om iets vast te leggen wat mijn bijzondere ervaringen onderschrijft. Niet dat het moet, maar ik wil het graag delen, want het is echt heel bijzonder. Vandaag is het mij eindelijk gelukt! De kaai krijst en wijst mij in de richting van een First Nation tankstation. Ik stop daar en ga koffie drinken.

Ik ontmoet hier een First Nations en ik raak in een bijzonder gesprek met hem. Als ik vraag of hij Objiwe is, bevestigt hij dat met half en half Crow. Ik ontmoet ook andere First Nations en ga op de foto met de eerder genoemde grote man met wie ik spreek over mijn tocht en mijn genezing hier. Uit respect kan ik deze foto niet plaatsen, maar hij is een bijzonder man. Er straalt een enorme rust van hem uit en hij kiest zijn woorden zorgvuldig. Echte wijsheid wil ik het noemen en een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. Als ik rustig nog even buiten zit, weet ik ineens weer wat ik moet doen en ik stop wat tabac onder een steen, vlak bij het bord waar de kraai zat. Ik ben dankbaar voor al deze mooie momenten die zo bijzonder zijn.

lakesuperior-3.jpgafdaling2.jpgbijzonderelucht-1.jpgtweedeforseklim-2.jpg

Ik moet al snel, als ik weer fiets, een tweede klim nemen die best intensief is, zodat ik nu ook echt mijn jas uittrek. Het is werkelijk kilometers lang met ongeveer 5 tot 6% stijging. Dat is best pittig. Gelukkig word ik ook verblijd met een bord waarop staat dat ik een 7% afdaling tegemoet ga.

afdaling.jpg

Ik ga eens lekker naar beneden en haal weer een snelheid van 62 km/u. Het uitzicht is prachtig, maar ik zie ineens dat een heel stuk weg zeer slecht asfalt heeft. Remmen kan niet meer, want ik zit er al op en er ligt veel los gravel op. Het gaat gelukkig prima. Ik ben écht blij met mijn fiets. Hij is oer- en oersterk.

halverwegevandaag.jpg

Even verderop stop ik en het is net of ik iemand hoor zeggen: "Er ligt hier een steen voor jou om mee te nemen." Maar er is helemaal niemand hier. Dit is echt gek. Ik kijk wat rond en denk even dat ik toch nu wel te veel in deze dingen op ga. Als ik weer weg wil fietsen, glinstert er iets in mijn ooghoek. In het midden van allerlei donkere en rode stenen ligt een witte, deels doorschijnende steen. Dat is hem… ik weet direct dat het klopt. Wat is dit toch vreemd, en soms een beetje eng, maar het voelt goed.

Ik fiets nu een tijdje verder. Ik moet toch even een sanitaire stop maken. Als ik weer de weg op kom, zie ik een fietser aankomen die er een behoorlijk tempo in heeft. Hij fietst in mijn richting.

daveandme.jpg

Het is Dave uit Ontario. Hij fietst van Halifax naar Vancouver. Ik probeer je al de hele dag in te halen.", zegt hij. "Ik heb van je gehoord en ik moest je gewoon ontmoeten." Dave heeft het roer in zijn leven drastisch omgegooid. Hij heeft zijn huis, auto en alles verkocht. En een fiets en spullen gekocht om naar Vancouver te fietsen en daar een nieuw leven te beginnen. Hij is 30 en heeft jaren in de Canadeze marathonploeg gezeten. Wij praten wat en fietsen samen verder op. Dave is een goede gozer. Hij heeft Olivier ook ontmoet. Heel even maar, maar het ging goed met hem.

DaveandOlivierAangepast.jpg

De middag gaat snel en vlak voor Nipigon stopt er een auto. Het zijn Nederlanders. Er ontstaat een kort en bijzonder gesprek. Zij komen uit Schreiber, kennen Morgan die ik gisteren ontmoet heb en hadden over mij gehoord. Aan het einde van het gesprek zegt hij dat hij mijn visitekaartje van mijn tocht aan koning Willem Alexander en koningin Máxima zal geven, omdat zij dit moeten weten. Geweldig!

CorvetSS.jpg

Dave vraagt hoelang ik deze mensen ken, als wij verder fietsen. "Twee seconden", zeg ik. Hij wil het bijna niet geloven. "Wat is het met jou dat je zoveel mensen aantrekt?" "Hoezo?", vraag ik. Ik zie dit zelf toch anders. Dave vindt het gek dat hij niemand spreekt op zijn tocht en dat ik zoveel aandacht krijg...

themotel.jpg

Even later rijden we Nipigon binnen. Ik check in en breng mijn spullen naar binnen. Daarna gaan Dave en ik samen wat eten. Dave wil na het eten gaan vragen of hij bij het motel mag kamperen. Er wordt regen voorspeld en voordat we naar buiten gaan regent het al. Als wij bij de eigenaar navraag doen, die overigens Bearman (!) heet, geeft hij mij een andere kamer, zodat ook Dave kan slapen. Dave vraagt of dit voor mij OK is. "Prima!"

Wij gaan naar de nieuwe kamer en ik laat Dave mijn website zien. Wij praten nog een tijdje over al onze belevenissen. Hij is onder de indruk van mijn doel en mijn website, maar vooral omdat hij mij zo inspirerend vindt. "Jij hebt iets wat mij ook geholpen heeft. Ik zat er doorheen, maar na een paar uur praten met jou is het net of ik weer helemaal opgeladen ben." Ik vind dit echt te veel eer!"

Morgen proberen wij in één keer naar Thunder Bay te gaan, volgens de voorspellingen wordt dat 113 km fietsen in de regen!"

 

Han Schomakers, editor

Reactie plaatsen

Reacties

Ronald
9 jaar geleden

Geweldig wat een belevenissen en ontmoetingen weer.
Je ziet het, jouw PR begint zijn vruchten af te werpen. Je bent een Celeb daar en iedereen wil jou ontmoeten. Je hebt iets over je waardoor je mensen inspireert en kracht geeft. Super. En iedere keer is het weer een genot om deelgenoot te mogen worden van jouw tocht.
Volgens mij is het gewicht van jouw fiets veel meer dan je af en toe aangeeft. Al die volgers op jouw bagagedrager ....... :)
Succes en ga zo door man.

Ida
9 jaar geleden

Michael, Michael, wat je toch allemaal meemaakt. En die kraai maar "kraaien" en stiekem allerlei dingetjes voor je regelen i.o.v. de chief (?), incl. het verjagen van beren. (Hahaha)
Op de een of andere manier brengt deze reis je veel ongrijpbare bijzonderheden. Ik snap dat wel, je trekt het aan. Ben benieuwd of W.A. en Max je kaartje krijgen. Van twee kanten zullen ze het nu horen. Van de mensen die je deze dag sprak en uit Perth. Spánnuuuund. Wie weet wat dat nog op termijn voor interessants oplevert. Enfin, zowel jij als ik geloven er in: TOEVAL BESTAAT NIET! Trouwens volgens de website is de afstand naar Thunder Bay 99,52 km. Zet 'm op!

Melvin
9 jaar geleden

Top!

Henriëtte
9 jaar geleden

Wat een mooie uitzichten op Lake Superior had je vandaag. Leuk dat je iemand ontmoet hebt om samen een stuk mee op te fietsen. En zo zie je maar weer, jij laat je door iemand inspireren, maar kunt daarmee ook weer iemand op "weg" helpen. En dan ben ik het ook helemaal met Ida eens. Toeval bestaat niet, alles heeft een reden.

Ron
9 jaar geleden

Hoi Michael, wie had dat gedacht, Thunder Bay om de hoek. Knap man ga zo door. Groetjes.

Yvon
9 jaar geleden

Wat een bijzondere reis! lekker dat je effe een maatje hebt om mee te fietsen! Heel veel geniet ze gr. hein en yvon

Ria Dijkstra
9 jaar geleden

MICHAEL WATben jii Rjik met alles wat je beleefd EN toeval bestaat
niet .Het is allemaal in je leven gekomen en koester dat .En die KRAAI
wjist je mischien de juiste weg .Ik vindhet zo geweldig voor je En dat je
ook zoveel mensen inspireerd .ga zo door dat zal je nog meer verjiken.
Dikke knuffel van ons.Bonne en mama.

Han
9 jaar geleden

Wat ben jij toch eigenlijk een rijke man, Michael, dat jij dit toch allemaal meemaakt.... Goed weer, boeiend gezelschap en weg uit de Toko, die gemeente heet. geniet van je vrijheid.

Hans Feld
9 jaar geleden

Wat kom jij toch leuke en inspirerende mensen tegen zeg. Volgens mij had je het niet zo voorgesteld, zulke mooie mensen ontmoeten.
Vraag ff of ze van mij ook aan Willem en Maxima de groeten doen. Maar Michael geniet er van, en sterkte op je tocht.

Jackie
9 jaar geleden

Hoi Michael!Volgens mij gaat het prachtig met je!En dan samen met een kraai....die houdt braaf de wacht-beschermengeltje misschien?Laat maar mooi een poos met je meevliegen-:) Heb samen met Klaas Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima ontmoet,handen geschud,maar geen echt gelegenheid om met ze te praten,het was een drukbezochte receptie in Toronto!Maar ook wij dus een hele ervaring rijker,zij het op ern totaal ander front dan waarop jij je begeeft.Wie weet....volgende keer??-:))Succes voir morgen......je bent al verder dan Terry ooit is gekomen,volgens mij!Geniet,stay save and kerp us updated!Lieve groet,we zijn weer in Perth!