Wat verbindt Apeldoorn en Ottawa?

Gepubliceerd op 28 maart 2015 om 21:45

Het beeld van Henk Visch!

 

Vandaag ben ik naar Apeldoorn gegaan om te fietsen. Zón 20 kilometer voor Apeldoorn heb ik mijn auto geparkeerd en ben op de fiets richting Paleis het Loo gegaan.

Daar staat een speciaal monument: “The man with the two hats”.

De Man Met Twee Petten monument symboliseert dualities. Het vertegenwoordigt het einde van de verschrikkingen van de oorlog maar in dezelfde gedachtegang de vrede en vrijheid. Het symboliseert de twee landen van Canada en Nederland. De uitgestrekte Arms symboliseren de bevrijding van Nederland en ook de reiken van land tot land. Met de terbeschikkingstelling van dit monument, bevestigd Nederland een duurzame eerbetoon aan Canada. Een standbeeld identiek is aan deze één staat in Ottawa, Ontario.

Natuurlijk zal ik dat standbeeld ook bezoeken en leg ik zo symbolisch de verbinding in mijn tocht, naar mijn opa die in het verzet gezeten heeft en de dankbaarheid van Nederland naar Canada.

Het was een regenachtig tochtje met lekkere heuvels. Ik was weer met volle bepakking aan het fietsen en het ging prima. Heerlijk. Het zijn deze momenten dat ik merk dat ik er klaar voor ben. In die zin dat ik wel wil fietsen. Toch vrees ik de kou, wind en zware omstandigheden. Het wordt lood zwaar maar niet zo zwaar als de ziekte Sarcoïdose zelf.

Er werd bij het monument hard aan de weg gewerkt en het was mede daardoor en door het weer erg rustig. Ik heb een meneer aangehouden met de vraag of hij een foto wilde maken. Keurig en vriendelijk nam hij de tijd in de regen nogwel!! Bedankt!

IMG_1150.JPG

Mijn eerste vriendinnetje woont ook in Apeldoorn en ik had net haar voicemail ingesproken toen ze me terugbelde. Het was okay om een kop koffie te halen.

Het was erg gezellig en als van ouds lekker praten. Maar het meest bijzondere is wel dat zij ook Sarcoïdose heeft (het is trouwens niet besmettelijk of zo). Bij haar heeft het waarschijnlijk haar nieren gekost en heeft een donornier. Het gaat redelijk goed met haar. De ziekte is stabiel maar zij gebruikt nog dagelijks een boel medicatie met oa. Prednison.

De tijd vloog en met een goed gevoel ging ik de regen weer in naar de auto. Het werd een dag waarin ik een 47 km gereden heb en waarbij ik dat zo nog een keer kon doen. Het ging perfect!

Wat is het toch leuk als je iemand na al die tijd weer spreekt en merkt dat je beide weliswaar ouder geworden bent maar dat de ander eigenlijk nog niets veranderd is. Bedankt voor de koffie..!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Han
9 jaar geleden

Leuk om dit soort emoties te lezen. Zo beleeft iedereen tochten op zijn eigen manier. Als je moraal maar goed is, dan kom je een heel eind op weg. Jammer van vandaag, ik had graag een stuk met je gereden..... Toekomstmuziek.